Håndkikkert

Guide til valg af den bedste håndkikkert

Da jeg var på udkig efter en ny håndkikkert, blev jeg overrasket over hvor mange forskellige slags kikkerter, mærker og modeller der findes. Kikkerter er dyre, og derfor ville jeg selvfølgelig gerne lave en god investering.  Der var masser af god information og gode anmeldelser af de forskellige produkter, men jeg blev helt rundtosset af det kæmpe udvalg der findes. Så derfor vil jeg lave denne guide, der indeholder de vigtigste kriterier/informationer hvilket medfører, at du får en bredere viden indenfor emnet.

Hvis du allerede vil se udvalget af de håndkikkerter jeg anbefaler, kan du klikke på nedenstående link.

Udvalget af kikkerter – klik her!

Tilbud på gode håndkikkerter

Til slut vil jeg hjælpe dig ved at give nogle tilbud på nogle gode kikkerter. Jeg er selv helt sikker på, at de allesammen vil være et godt valg for dig.

BilledeBeskrivelsePrisKøbslink
Focus Handy 7x50 med porroprisme. Det er en virkelig god standardkikkert som er fuld coated.669 DKK

KØB HER

Steiner Navigator 7x30 kikkert. Virkelig god navigator kikkert fra Steiner. Kikkerten er vandtæt, fuld coated og har et stort synsfelt2685 DKK

KØB HER

Steiner Commander Global 7x50 kompas.
Den ultimative kikkert og nok verdens bedste marinekikkert. Det bliver ikke bedre.
4539 DKK

KØB HER

Gå på kompromis

Det handler faktisk meget om at gå på kompromis, når du skal købe en kikkert. Du kan ikke forvente at din kikkert har det hele. Forstået på den måde at hvis du vælger en høj forstørrelse, bliver du nødt til at gå på kompromis med at lysstyrken eller synsfeltet ikke er samme høje kvalitet. Og det samme gælder, hvis du vælger større synsfelt og bedre lysstyrke. Her vil forstørrelsen ikke være så god.

Dine krav

Det er vigtigt at du fokuserer på hvad du i bund og grund har brug for. Du kan let blive begejstret over alle mulige tekniske specifikationer, som du måske egentlig ikke kommer til at bruge ret meget. Du skal derfor tænke på, hvad du vil have din kikkert skal kunne. For eksempel:

  • God billedkvalitet
  • Behagelige at se med
  • Nem at bruge
  • Pris

Du skal ikke lade dig narre af det nye design eller andre fristende funktioner/specifikationer. Personligt vil jeg sige at det vigtigste for de fleste er billedkvaliteten, prisen og at den er behagelig at se med.

Valg af kikkert – video

Prismer – forskellige typer

Først og fremmest kan jeg lige forklare hvad prismer i kikkerter og gør. Prismerne gør at du ser billedet korrekt – som det ser ud i virkeligheden. Uden prismer vil billedet komme til at reflektere, stå på hovedet og se meget mærkeligt ud.

De to mest almindelige prismer er:

Porroprismer

Kikkerter med porroprismer er de kikkerter med et traditionelt udseende. Porroprismerne giver en bedre fornemmelse af dybden i billedet.

Tagprismer

Kikkerter med tagprismer er mere kompakte og let. Tagprismekikkerter er ofte dyrere end porroprismekikkerter.

Forstørrelse

Nu skal jeg snakke lidt om forstørrelsen. Det er det tal som der ofte bliver vist sammen med kikkerten. Fx 7×50. Det første tal, 7,  fortæller hvor meget objektet forstørres. Så hvis du ser et dyr der er 100 meter væk, vil du opfatte dyret som 14,2 meter væk

2,5 – 6 gange bruges til korte afstande som f. eks. teater eller lignende.

Marinekikkerter bruger for det meste 7 gange, da det bliver sværre at holde kikkerten stille, hvis tallet kommer højere op.

7-10 gange er ofte standard kikkerter.

10-15 gange er det største man bruger til håndkikkerter. Når man kommer så højt op, er det svært at fokusere på objektet, og derfor bruger man ofte et stativ.

Objektivdiameter er det andet tal (hvilket i dette tilfælde er 50). Jo højere den bliver jo tunger bliver kikkerten og des bedre bliver lysstyrken.

Coating

Coating er overfladebelægning. Det er også altafgørende for hvor god billedkvaliteten er.

Det er til for at fjerne genskin og reflektering. Derudover øger det kontrasten og får farverne til at se mere levende ud. Der findes nogle forskellige former for overfladebelægning. Det bedste er Fuld multi coating. Det betyder kort skrevet, at der er flere lag coating på ALLE luft-til-glas overflader.

Coating gør også at du ikke har så nemt ved at få trætte øjne.

Håndkikkert med afstandsmåler

En afstandsmåler i kikkerten er luksus. Det er specielt godt hvis du er på jagt, da du dermed kan tjekke hvad afstanden fra byttet og til dig er. Du skal nok være villig til at smide en del tusinde kroner efter sådan en kikkert. Men til gengæld får du også en kikkert, der er lavet af de bedste kvaliteter, og som kan holde til rigtig meget (nederst i artiklen kan du se et godt bud på en kikkert med afstandsmåler).

Tag en beslutning

nu skal du beslutte dig for følgende:

  • Hvordan du vil bruge kikkerten
  • Hvilken forstørrelse du vil bruge (6x,7x, 10x eller andet)
  • Find ud af hvilke specifikationer der er vigtige for dig
  • Hvor mange penge du vil bruge

Du kan se nogle bud på nogle virkelig gode kikkerter herunder. Jeg har selv fundet dem frem og vil anbefale hver og en.

5/5 - (1 vote)