Det går måske fint, når du roer i kajakklubben. Men så snart du skal transporterer din kajak, bliver det en udfordring. Med en kajakholder kan du sikkert og hurtigt montere din kajak på bilen. Her på siden kan du læse mere om transport af kajak på bil.

Se udvalget af kajakholdere her

Vores #1 anbefaling

Menabo Niagara kajakholderHvis vi skulle vælge en kajakholder til bilen over alle andre, så ville valget ende på Menabo Niagara kajakholder. Selvom den ikke er ligeså kendt som Thule kajakholder, så laver Menabo produkter af lige så høj kvalitet. Deres Niagara model er en j-bøjle, og denne form gør det muligt at transportere alle slags kajakker med alle slags skrogformer.

Køb Menabo Niagara her

Derudover transporteres kajakken med en skrå vinkel, hvilket giver plads til mere end 2 kajakker på bilen. Med denne kajakholder til bilen skader du heller ikke kajakken eller taget. Produktet har nemlig skum, som beskytter under transporten. Sammenligner du denne kajakholder med Thule 520-1 modellen, vil du opleve, at Thules kajakholder ikke har skum, som beskytter tag og kajak.

Alt i alt får du tårnhøj kvalitet til en meget lav pris. Der er forresten også over 300 personer, der gennemsnitligt har givet produktet over 4,5 stjerner på Amazon.

Specifikationer:

  • Sættet indeholder 2 stk. bøjler og 2 remme på 5 meter
  • Kan laste op til 50 kg.
  • Passer på alle lastholdere, både alu, aeroprofil, firkantet osv.
  • Kan justeres i vinklen
  • City Crash testet

Køb kajakholderen her

Forskellige typer kajakholdere

Det er meget vigtigt at kende til de forskellige typer kajakholdere. De passer nemlig til forskellige kajakker og tagbøjler. Overordnet set findes der 4 forskellige slags kajakholdere:

  • J-bøjle kajakholder
  • Saddel kajakholder
  • Lodret kajakholder
  • Kajakholder med læsse assistance
  • Oppustelig kajakholder

Kajakholder test

Vi har testet mere end 50 forskellige kajakholdere. Vi ved derfor, hvad der er godt og hvad der er skidt. I det følgende vil vi vise dig den bedste inden for hver kategori.

J-bøjle kajakholder

Denne type holder er helt klart vores favorit. Og det er også den mest populære. Takket være en skrå vinkling kan du køre med mange kajakker på samme tid. Derudover er det et sikkert valg, som du kan bruge til lange køreture. Holderen er faktisk også den nemmeste af læsse på og af. Du kan læsse den fra siden, så du behøver ikke at læsse kajakken bag fra bilens bagagerum. Vær dog opmærksom på, at det kan være hårdt at læsse den fra siden. Hvis du har en tung kajak, eller har opbrugt al din energi, kan det være svært at læsse den.

Det hedder j-bøjle fordi holderen er formet som et J. Holderen er vinklet 45 grader i forhold til tagbøjlen, hvilket giver 30-40% mere plads.

Der er mange produkter at vælge imellem, men vi har 2 j bøjle kajakholdere, som har vundet vores test: Menabo Niagara og Thule Hull-a-Port XT 848.

Menabo Niagara: Holderen fra Menabo er vores absolutte testvinder, og vi har også nævnt den øverst på siden. Så den vil vi ikke gå meget mere i dybden med. Du kan se mere om den herunder:

Køb Menabo Niagara her

Thule Hull-a-Port Pro 837: Holderen fra Thule er dobbelt så dyr. Men vi må også erkende, at den virker til at være mere stabil. Så hvis du er et luksusdyr, anbefaler vi den fra Thule. Den er vipbar og kan foldes ned, når man ikke bruger den. Derudover har den nogle ekstremt lækre skumpuder, som beskytter skroget. Alt i alt en virkelig god holder.

Køb Thule Hull-a-Port Pro 837 her

Saddel kajakholder

Thule DockGrip 895
Thule DockGrip 895

Denne type holder består (som navnet også antyder) af sadler, hvorpå kajakken placeres i vandret position. Sadlerne kan både fås som i 1 eller 2 stykker. Fordelen ved denne type er, at du kan justere alt efter skrogform og kajakkens størrelse. Den største fordel er, at kajakken har et stort underlag at ligge på. En anden fordel er sikkerheden. Det er helt klart den mest sikre kajakholder, fordi kajakken får lov til at ligge i en stabil og naturlig position. Du får altså ikke problemer med at køre i dårligt vejr.

Desuden er aerodynamikken i top. Der er ikke ret meget vindmodstand, så du slipper for at høre på kajakken, når du kører. Og det vil i længden også betyde et lavere benzin forbrug.

Vores to testvindere er Thule DockGrip 895 og Thule K-Guard 840. Thule DockGrip 895 består af to separate saddel-stykker, mens Thule K-Guard 840 består af 1 stykke.

Thule DockGrip 895: denne Thule kajakholder består af 4 beslag/sadler, som kajakken sættes ned mellem. Du kan justere beslagene, så de passer din kajak. Du kan også justere vinklen. Den har plads til kajakker og SUP’er på op til 90 cm i bredden, og som vejer højest 40 kilo. Fastgørelse til T rack er inkluderet.

Køb Thule DockGrip 895 her

Thule K-Guard 840: denne Thule kajakholder er faktisk ekstremt lækker. Den største fordel er, at den har en indbygget læsse mekanisme. Når du skal på- eller aflæssse, kan du ændre vinklen. Derudover har den et rigtig godt gummi-underlag, som tilpasser sig forskellige skrogformer. Kajakken spændes fast med remmen.

Køb Thule K-Guard 840 her

Lodret kajakholder

Thule Kajak Support
Thule Kajak Support

Vi kommer ikke udenom den lodrette kajakholder. Kajakken vendes i en lodret position, hvilket sparer 50% plads i forhold til en saddel kajakholder. Du får altså maksimal kapacitet. For det meste kan man læsse 4 kajakker på bilen med en lodret holder. En stor fordel er prisen. Lodrette holdere er meget billigere end de andre typer. Selvom kajakken placeres lodret, er sikkerheden i top. De fungerer med alle kajakker, men der kan være problemer, hvis du har en meget bred sit on top kajak.

Denne type er perfekt, hvis du vil have så mange kajakker på bilen som muligt. Det er også et oplagt valg, hvis du har en lille bil.

Thule Kajak Support: denne Thule kajakholder er uden tvivl den bedste. Den kan vippes ned i vandret position, når den ikke bruges. Dernæst har den en gummipude, som beskytter kajakken og bilen mod skrammer. Den har 2×275 cm remme, som sørger for sikker transport. Holderen passer også til alle Thules tagbøjler og alle almindelige tagbøjler. Sidst men ikke mindst er den billig!

Køb Thule Kajak Support her

Kajakholder med læsse assistance

Thule Hullavator Pro
Thule Hullavator Pro

Uanset om du er et luksusdyr eller bare gerne vil have have nemt ved at transportere din kajak. Ja, så skal du købe en kajakholder med læsse assistance. Læsse assistancen kan enten være i form af ruller eller gasdrevne stænger. Det mest komfortable er gasdrevne stænger, men det er også den dyreste løsning.

Denne type er til dig, der ofte vil bruge kajakken. Vi har fundet to testvindere. Det ene produkt er med ruller, og det andet er med gasdrevne stænger.

Thule Hullavator Pro: Det bliver ikke mere luksuriøst. Denne holder har det hele. Dens gasdrevne stænger kan løfte og sænke 18 kilo af kajakkens vægt. Holderen kan sænke kajakken med 1 meter. Den er udstyret med 8 berøringspunkter, hvor kajakken får støtte. Derudover passer den til kajakker på op til 80 cm i bredde og maks 35 kilo.

Køb Thule Hullavator Pro her

Whisbar Saddle Roller: Whisbar er en stærk konkurrent til Thule. Du skal vælge denne holder, hvis du gerne vil spare 50% i forhold til Thules gasdrevne holder. Det er stadig ekstremt nemt at på- og aflæsse din kajak med Whisbars holder – også selvom den kun har “ruller” og ikke er gasdrevet.

Køb Whisbar Saddle Roller her

Oppustelig kajakholder

Vi synes ikke, du skal købe en oppustelig kajakholder. Der er så mange problemer med dem, og de er ustabile og usikre at køre med. De går også overraskende hurtigt i stykker. Det er i hvert fald, hvad vi har erfaret i vores test.

Valg af kajakholder

Det er ikke nemt at vælge rigtigt. Dit valg af kajakholder afhænger af en række faktorer, som vi nu vil se på.

Tagtype

Først skal du finde ud af, hvilken tagtype din bil har. Det mest normale er at have almindelig langsgående tagræling (2 aflange stykker, hvor der er luft til bilens tag og ræling. Ses ofte på stationcars og varebiler), integreret tagræling (2 aflange stykker hvor der ikke er luft til bilens tag og ræling. Anvendes ofte på nyere stationcars), fixpoint (bilens tag har 4 mærker, der er dækket til med plastic. Plastic kan tages af og tagbøjler kan monteres. Findes i mange mellemklasse biler) eller flat/normalt tag (ses på de fleste mindre personbiler). Er du stadig i tvivl om, hvilken tagtype din bil har? Se her:

Fladt tag
Fladt tag
Integreret tagræling
Integreret tagræling
Fixpoint
Fixpoint
Langsgående tagræling
Langsgående tagræling

Grundlæggende set kan du altid montere en kajakholder – uanset tagtype. Men hvis din bil har et glat tag, er det en smule besværligt, fordi dit tag ikke har noget at montere på. Uden tagbøjler kan du kun montere en oppustelig kajakholder. Og som du sikkert har læst, anbefaler vi ikke at bruge oppustelige kajakholdere, da de volder mange problemer. Du bør i stedet købe nogle tagbøjler til biler uden ræling. Og derefter kan du så købe en normal kajakholder. Du kan få gratis vejledning ved at klikke herunder:

Få gratis vejledning her

Hvor mange kajakker vil du transportere?

Når du har monteret tagbøjler på bilen, er du klar til at vælge kajakholder. Noget du skal overveje er, hvor mange kajakker du vil transportere på din bil. Hvis du højest vil transportere 2 kajakker, vil alle typer kajakholdere virke. Men hvis du planlægger at transportere mere end 3 kajakker, bør du vælge en lodret kajakholder.

Fordelen ved en lodret kajakholder er netop, at kajakken vendes lodret. Det giver maksimal kapacitet. Den lodrette kajakholder er også et oplagt valg, hvis du har en lille bil. En j-bøjle kajakholder er også et fint valg til en smal bil, da vinklen giver fin plads.

Hvor langt skal du køre?

Skal du for det meste bare køre 5-10 kilometer, eller har du planer om at køre tværs igennem Europa? Hvis du vil køre langt med kajakken, skal du have en sikker og solid løsning. Du skal derfor undgå den oppustelige kajakholder. Ulempen ved den er, at den kan skade din kajak og bil. Når du kører på bumpede veje og i dårligt vejr, er det nødvendigt at have minimal luft i holderen. Ellers hopper den rundt oven på bilen.

En solid løsning til lange ture er j bøjler og saddel holderen.

Hvor ofte skal du ro kajak?

Kajakholder med ruller
Kajakholder med ruller

Jo mere du bruger din kajak, des større behov er der for en komfortabel og hurtig løsning. Hvis du skal bruge kajakken ofte, vil du sikkert gerne bruge så lidt tid som muligt på at læsse og aflæsse kajakken.

Her kommer læsse assistance ind i billedet. Der findes holdere med læsse assistance. Nogle har ruller, mens andre har gasdrevne stænger.

Generelt er holdere med læsse assistance dyrere end almindelige holdere. Men en holder med ruller er oftest dobbelt så billig som en holder med gasdrevne stænger.

Montering af kajak på bil

Montering af kajak på bil
Montering af kajak på bil

Måden du læsser kajakken på, afhænger af, hvilken kajakholder du har. Generelt kan vi dele det op på således:

  • J-bøjle kajakholder: Hvis du har denne holder, skal du læsse fra siden. Du skal altså bære kajakken op og løfte den ind fra en af dørene. Det er nemmest at være to personer om det. Så kan i tage en ende hver.
  • Saddel kajakholder: Hvis du har denne holder, skal du læsse bag fra, som det ses på billedet. Løft kajakkens front op til den bagerste tagbøjle og skub kajakken fremad.
  • Lodret kajakholder: Hvis du har denne holder, skal du læsse fra siden. På samme måde som j-bøjle holderen.
  • Kajakholder med læsse assistance: Her afhænger det af, om din holder er med ruller eller gasdrevne stænger. Hvis du har ruller, skal du læsse bag fra (ligesom saddel holderen), og hvis du har gasdrevne stænger, skal du læsse fra siden (ligesom j-bøjle holderen).
Thule WaterSlide
Thule WaterSlide

Thule WaterSlide: Til på- og aflæsning anbefaler vi at bruge en måtte, der beskytter kajakken og bilen mod hinanden.

Køb måtten her