Et nødblus er en vigtig sikkerhedsforanstaltning til søs, der kan redde liv i kritiske situationer. Det er afgørende at vælge et nødblus, som er pålideligt, har en klar synlighed og er godkendt til brug.
I denne test har vi, i samarbejde med sikkerhedsekspert Jens Aarvig analyseret en række nødblus. Læs mere om de bedste nødblus på markedet herunder.
Hvert produkt er omhyggeligt udvalgt af vores redaktører. Hvis du køber via et link, kan vi tjene en provision. Lær mere.
Bedste nødblus i test
Odeo Flare MK3 EVDS LED-nødblus markerer sig som et innovativt og sikkert alternativ til traditionelle nødblus. Kompakt og let design gør det nemt at opbevare og har hurtig aktivering i en presset situation. Blusets LED-teknologi sikrer en synlig nødsignal i op til 6 timer, væsentligt længere end traditionelle nødblus. Ved at vinde prisen for bedste allround nødblus, bekræfter det sin pålidelighed og brugervenlighed. Det er vandtæt og flyder, hvilket gør det ideelt til maritim brug. Med sin genanvendelighed sætter Odeo Flare en ny standard for moderne nødsignaleringsudstyr.
Annonce
Bedste billige nødblus i test
Odeo Distress LED-nødblusset er et innovativt sikkerhedstilbehør til søfolk. Med sin LED-baserede teknologi tilbyder den en holdbar og miljøvenlig erstatning for traditionelle pyrotekniske nødblus. Dette kompakte redningslys er synligt på flere kilometers afstand og har en driftstid på op til 7 timer, hvilket langt overstiger konventionelle nødblus. Dens vandtætte design og flydeevne gør det ideelt til nødsituationer til søs. Let og nem at aktivere, er Odeo Distress LED-flaren et prisværdigt valg for sejlere, der søger extra sikkerhed uden at sprænge budgettet.
Annonce
Bedste premium nødblus i test
Ocean Signal RescueMe EDF1 EVDS nødblus er en solid investering for sejlere og eventyrere, der prioriterer sikkerhed. Med sin imponerende synlighed på 7 kilometers afstand og en driftstid på 6 timer overgår den mange traditionelle nødblus. Den kompakte størrelse og lette vægt gør det nemt at have med sig i en nødsituation, mens den brugervenlige betjening sikrer hurtig aktivering. Som modtager af prisen for bedste premium nødblus, understreger den sin pålidelighed og kvalitet.
Annonce
Bedste automatiske nødlys i test
Dan W4-A nødlys er et pålideligt og effektivt automatisk nødlys, som er anerkendt for sin høje kvalitet og pålidelighed. Dette nødlys aktiveres automatisk ved kontakt med vand og er ideelt til brug på både og til søfart. Med en robust konstruktion og lang batterilevetid sikrer det, at man altid har en klar belysningskilde i nødsituationer. En af de mest imponerende egenskaber ved Dan W4-A nødlys er dens lysstyrke, som gør det muligt at blive set på lang afstand, hvilket øger sikkerheden markant. Desuden er installationen simpel og kræver minimal vedligeholdelse, hvilket gør det til et praktisk valg for både erfarne søfolk og nybegyndere.
Annonce
Bedste langtidslysende nødlys i test
Float On redningslygten er et imponerende nødblus, der skiller sig ud med sin overlegne langtidsholdbarhed og lysstyrke. Denne redningslygte har en driftstid på 24 timer, hvilket gør den til en pålidelig ledsager på lange sejlture. Det robuste design og IPX7-klassificeringen sikrer, at lygten kan modstå barske vejrforhold og blive ved med at fungere optimalt. Med en synlighed på op til 3 sømil kan Float On redningslygten hjælpe med at sikre, at du bliver set i nødsituationer. Produktet er let at aktivere og anvende, hvilket gør det ideelt for både erfarne og nybegyndere.
Annonce
Hos Marinesalg er vores mission at levere dybdegående og troværdige produktanmeldelser inden for det maritime marked. Vores team består af eksperter med års erfaring inden for forskellige maritime discipliner, herunder bådebygning, sejlads, og dykning, hvilket sikrer, at vores vurderinger er baseret på både teknisk viden og praktisk erfaring.
Evalueringskriterier
Vi vurderer produkter baseret på nøglekriterier som ydeevne, holdbarhed, originalitet, pris, design, tilgængelighed, producentens omdømme og miljøbelastning. Vores test-proces omfatter:
Vores metode garanterer, at hvert produkt vi anbefaler ikke kun lever op til vores høje standarder, men også imødekommer de faktiske behov og forventninger fra sejlere og maritime grupper.
Et nødblus er en form for pyroteknisk artikel, der laver et meget kraftigt rødligt lys uden at eksplodere.
De fleste erfarne skippere kender til et nødblus, da det nærmest er et “must”, hvis man sejler længere ture – og især om natten.
Nødblusset bliver brugt til at signalere om hjælp, og der er forskellige blus, som fungerer forskelligt. Der findes blus, som sendes op, og så findes der elektriske nødblus, som kaldes for elektrisk nødlys. Forskellen på et nødblus og et elektrisk nødlys er altså, at nødblusset sendes op mod himmelen, hvorimod det elektriske nødlys er elektrisk og sendes ikke op mod himmelen.
Det elektriske nødlys er meget mere sikkert, og funktionsdygtigheden er bedre. Derfor vil jeg anbefale at købe et nødlys. Primært på grund af sikkerhedsaspektet.
Husk også at der er en udløbsdato på et nødsignal. Dette burde respekteres, da det har stor betydning for, om signalet fungerer korrekt. Hvis jeg tager udgangspunkt i en nødraket, kan jeg fortælle, at farven godt kan ændres i takt med, at udløbsdatoen rinder ud. Desuden kan rakettens faldskærm også gå i stykker, og i værste fald kan raketten ikke tændes. Vær derfor også opmærksom på hvor du opbevarer dine nødsignaler – specielt nødraketten. Selvfølgelig kan udløbne nødsignaler godt tages med som supplement til de signaler, som kan bruges indenfor den påførte anvendelsestid. Dette gælder dog ikke for nødraketter. Nødraketter anbefaler jeg ikke at bruge, hvis de er over udløbsdatoen.
Der findes ikke noget lovkrav om, at man skal have nødsignaler med ombord, når man færdes i Danmark. Men EU har lavet følgende anbefalinger om, hvad der minimum bør være ombord på et fritidsfartøj:
Sejlads under land
Kystsejlads
Sejlads fri af kysten
Indtil år 2001 var reglerne omkring køb af nødblus og nødlys stramme, i forhold til hvad de er idag. Førhen var køb af maritime nødsignaler omfattet af krav om polititilladelse, medmindre købet blev registreret i skibets tilsynsbog. Det gjorde det meget besværligt at købe nødsignaler, og derfor tog Dansk Sejlunion og Søsportens Sikkerhedsråd fat i myndighederne i håb om at lempe reglerne. Dansk Sejlunion skriver blandt andet, at de anmodede om at reglerne blev lavet på en måde, således at reglerne ikke fik en negativ effekt på søsikkerheden i Danmark.
Reglerne blev derfor ændret, og derfor kan nødsignaler idag købes, hvis man blot fremviser gyldig legitimation. Du kan faktisk opbevare helt op til 5 kg nødsignaler i et lystfartøj, inden at du skal have fat i polititilladelse.
Der findes specielle holdere til nødlys, som du kan montere på dit fartøj. Det er vigtigt at montere holderen et sted, hvor man kan se lyset langt fra. Sørg derfor for at den monteres i en god højde.
Til sidst vil jeg gøre dig opmærksom på, at nødsignaler er meget vigtige. Hvis du lige pludselig står uden hjælp og nogen form for kommunikationsmuligheder, kan et nødblus eller nødlys redde dig. Og husk – misbrug aldrig et nødsignal
Forbrugerrådet Marinesalg er Danmarks ældste og største forbrugerråd med testrapporter inden for maritimt udstyr samt produkter inden for vandsport. Vi har siden 2012 testet, analyseret og undersøgt produkter, så du kan finde det rette til dig.
Copyright © 2025 Marinesalg | En del af Toft Digital ApS | Mejlgade 16, st .tv, 8000 Aarhus C | CVR: 40853278