Nødblus

Et nødblus er en form for pyroteknisk artikel, der laver et meget kraftigt rødligt lys uden at eksplodere.

De fleste erfarne skippere kender til et nødblus, da det nærmest er et “must”, hvis man sejler længere ture – og især om natten.

Nødblusset bliver brugt til at signalere om hjælp, og der er forskellige blus, som fungerer forskelligt. Der findes blus, som sendes op, og så findes der elektriske nødblus, som kaldes for elektrisk nødlys. Forskellen på et nødblus og et elektrisk nødlys er altså, at nødblusset sendes op mod himmelen, hvorimod det elektriske nødlys er elektrisk og sendes ikke op mod himmelen.Comet vandnødlys

Det elektriske nødlys er meget mere sikkert, og funktionsdygtigheden er bedre. Derfor vil jeg anbefale at købe et nødlys. Primært på grund af sikkerhedsaspektet.

Husk også at der er en udløbsdato på et nødsignal. Dette burde respekteres, da det har stor betydning for, om signalet fungerer korrekt. Hvis jeg tager udgangspunkt i en nødraket, kan jeg fortælle, at farven godt kan ændres i takt med, at udløbsdatoen rinder ud. Desuden kan rakettens faldskærm også gå i stykker, og i værste fald kan raketten ikke tændes. Vær derfor også opmærksom på hvor du opbevarer dine nødsignaler – specielt nødraketten. Selvfølgelig kan udløbne nødsignaler godt tages med som supplement til de signaler, som kan bruges indenfor den påførte anvendelsestid. Dette gælder dog ikke for nødraketter. Nødraketter anbefaler jeg ikke at bruge, hvis de er over udløbsdatoen.

Der findes ikke noget lovkrav om, at man skal have nødsignaler med ombord, når man færdes i Danmark. Men EU har lavet følgende anbefalinger om, hvad der minimum bør være ombord på et fritidsfartøj:

Sejlads under land

  • 2 røde nødblus
  • 2 orange røgblus

Kystsejlads

  • 2 røde nødraketter
  • 2 røde nødblus
  • 2 orange røgblus

Sejlads fri af kysten

  • 4 røde nødraketter
  • 4 røde nødblus
  • 2 orange røgblus

Se udvalget af nødlys og nødblus – klik her!

Polititilladelse ved køb af nødsignaler

Indtil år 2001 var reglerne omkring køb af nødblus og nødlys stramme, i forhold til hvad de er idag. Førhen var køb af maritime nødsignaler omfattet af krav om polititilladelse, medmindre købet blev registreret i skibets tilsynsbog. Det gjorde det meget besværligt at købe nødsignaler, og derfor tog Dansk Sejlunion og Søsportens Sikkerhedsråd fat i myndighederne i håb om at lempe reglerne. Dansk Sejlunion skriver blandt andet, at de anmodede om at reglerne blev lavet på en måde, således at reglerne ikke fik en negativ effekt på søsikkerheden i Danmark.

Reglerne blev derfor ændret, og derfor kan nødsignaler idag købes, hvis man blot fremviser gyldig legitimation. Du kan faktisk opbevare helt op til 5 kg nødsignaler i et lystfartøj, inden at du skal have fat i polititilladelse.

Køb nødlys online

Herunder kan du se de elektriske nødlys, vi anbefaler:

BilledeNødlysBeskrivelsePrisKøbslink
Lalizas vandnødlys, SOLASNødlys fra Lalizas som i øvrigt er SOLAS-godkendt. Kan brænde i op til 2 timer.165 DKK

Køb nu

Stella LED vandnødlysLille vandnødlys som ikke bruger ret meget strøm. Varer omkring 8 timer med 60 blink hvert minut.229 DKK

Køb nu

Comet vandnødlysSOLAS-godkendt vandnødlys. Den tændes automatisk, når den smides i vandet.365 DKK

Køb nu

NødlanternerKan bruges i gummibåde og som nødlanterner i større både. De lyser i ca. 9 timer.172 DKK

Køb nu

NAWA holder til nødlysNAWA holder til nødlys. Beslag følger med.201 DKK

Køb nu

Holder til nødlys

Der findes specielle holdere til nødlys, som du kan montere på dit fartøj. Det er vigtigt at montere holderen et sted, hvor man kan se lyset langt fra. Sørg derfor for at den monteres i en god højde.

Til sidst vil jeg gøre dig opmærksom på, at nødsignaler er meget vigtige. Hvis du lige pludselig står uden hjælp og nogen form for kommunikationsmuligheder, kan et nødblus eller nødlys redde dig. Og husk – misbrug aldrig et nødsignal

Rate this post