Paddleboard eller SUP board som det også kaldes, er et af sommerens helt store hit ved kysterne eller i beskyttede farvande. SUP står for Stand Up Paddle. Kort fortalt er det et stort surfbræt, hvor man enten sidder på knæ eller står op og padler.

Marinesalg.dk har sammen med ekspert, Mads Mikkelsen, testet paddleboards. Nu vil vi præsentere de 5 testvindere og vores guide til valg af paddleboards.

Paddleboard Test: De 5 Bedste SUP boards​

Marinesalg.dk tester ikke selv produkterne, men produkterne er udvalgt af vores ekspert

Bedste allround SUP-board

 

Pris: 1.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround paddleboard” er Inflatable Paddleboard. Her får du et oppusteligt paddleboard designet til danske forhold. Boardet er lavet i en stærk 4-lags konstruktion. Størrelsen passer til alle fra 8-70 år.

Til butik

Bedste billige SUP-board

 

Pris: 1.799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige paddleboard” er – oppustelig SUP. Her får du både et billigt og stabilt SUP-board, så du nemt kan komme godt i gang med at nyde de stille aftener på vandet, eller bare have det sjovt med familien.

Til butik

Bedste premium SUP-board

Advanced Elements Hula™ 11 iSUP

Pris: 5.490 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium SUP-board” er Advanced Elements Hula 11 iSUP. Her får du virkelig et kvalitetsboard, som kan holde i årevis, og bruges af stort set alle. Dette board egner sig både til begynderen, den øvede, den gamle og den unge.

Til butik

Bedste hurtige SUP-board

Aztron Meteor SUP 14'

Pris: 5.100 DKK

Vinderen i kategorien “bedste hurtige SUP-board” er Aztron Meteor SUP. Her får du et SUP-board designet til hastighed. Med den spidse snude og smalle design, skærer bordet fra Aztron sig gennem vandet med minimal vandmodstand til følge.

Til butik

Bedste paddleboard til længere ture

Aztron Urono SUP 11'6

Pris: 4.100 DKK

Vinderen i kategorien “bedste paddleboard til længere ture” er Aztron Urono SUP 11’6-touring. Her får du et paddleboard, som er bygget til lange ture på vandet. Den spidse snude giver boardet fart. Samtidig har den en rimelig bredde, som sikrer stabilitet.

Til butik

Guide til paddleboard

Hvad er et paddleboard/SUP board?

Kært barn har mange navne. I daglig tale hører man både om stand up paddleboard, SUP-board og paddleboard. I bund og grund er et paddleboard et stort surfbræt, hvor man i stedet for at ligge ned, står op og bruger en padel til fremdrift. Oprindeligt kommer paddleboardet fra Hawaii, men pga. dets alsidige anvendelse er det blevet et populært fartøj mange steder, ikke mindst i Danmark. Man kan både bruge det i søer, åer, fjorde og på havet. Alt efter hvor man vil bruge det og til hvilket formål, kan man få et board, som egner sig specifikt til det enkelte sted, eller man kan købe et godt allround paddleboard, som kan lidt af det hele. Et paddleboard egner sig til alle, som gerne vil på eventyr på vandet. Det er relativt nemt at komme i gang på vandet. Når man køber et paddleboard, er der stort set altid alt, hvad man skal bruge af udstyr inkluderet, herunder pumpe, sikkerhedsline og padel. Derudover er prisen ved at være så lav, at de fleste kan være med.

Hvorfor skal jeg købe et paddleboard?

Et paddleboard giver dig nem adgang til vandet. Det kræver ikke de store kurser for at komme godt i gang. Det er nemt at medbringe i bilen til stranden, fjorden, søen eller hvor du vil bruge det. Hvis du er typen, som godt kan lide at være aktiv, være på vandet og opdage nye steder, er et paddleboard en god mulighed.

Paddleboard vs. surfing

Den primære forskel på et paddleboard og et surfbræt er, at man bruger en padel på et paddleboard til at skabe fremdrift. På et surfbræt bruger man bølger som fremdrift. Dette betyder, at paddleboardet egner sig til et bredere udvalg af vandtyper, end surfbrættet gør. For nybegyndere er et roligt farvand optimalt til paddleboard, da du her kan øve din balance uden at blive væltet af bølgerne. For de mere erfarne, kan et paddleboard også bruges til at surfe på bølgerne ved havet. Her bruges padlen til at hjælpe med at holde balancen, samt komme op i fart. På et surfbræt ligger man ned til at starte med og bruger armene til fremdrift, indtil bølgen overtager og skubber dig fremad.

Derudover er udseendet på et paddleboard og et surfbræt også forskellig. Et paddleboard er både længere og bredere end et surfbræt. Dette gør, at det er nemmere at stå på et paddleboard end på et surfbræt. Derimod er et surfbræt mere livligt og du kan nemmere navigere og ændre retning på et surfbræt, når du først er kommet op at stå.

Kort og godt kan man sige, at paddleboard egner sig bedst til rolige farvande, og surfbræt egner sig bedst til de vilde vandtyper.

Hvilket SUP-board skal jeg vælge?

Når du skal vælge et SUP-board, skal du først og fremmest bestemme dig for, hvordan du vil bruge dit SUP-board, samt hvilken type boarder du er. De grundlæggende ting at kigge efter er længden, bredden, vægten og formen. Skal du f.eks. bruge dit board til at padle hurtigt, skal du kigge efter et langt og smalt board med en spids snude, da disse skærer sig nemmere igennem vandet, og derfor mindsker vandmodstanden, hvilket betyder, at du vil kunne padle hurtigere. Det smalle design gør, at de bliver mere ustabile, hvilket betyder, at de ikke egner sig til nybegyndere.

Er du derimod nybegynder, vil det være en fordel at starte med et kort og bredt board, da disse opnår en større stabilitet, og derfor er nemmere at holde balancen på. Derudover vil den korte udgave være nemmere at manøvrere i lav fart.

Derudover skal du sørge for at længden og bredden passer med din vægt, for at sikre, at der er nok fremdrift og opdrift. Se mere om dette under menuen “Volumen og størrelse”.

Dvs. at de vigtigste parametre at kigge på er længden, bredden og din egen vægt. Men der findes også boards som passer til specifikke typer af aktiviteter.

Skal du padle hurtigt, har vi været inde på, at du skal have et langt og smalt board.

Skal du derimod lege i bølgerne, skal du bruge et kort og bredt board, da disse er nemmere at manøvrere rundt i på bølgerne.

Til sidst er der et allround board, som primært er beregnet til rolige vandforhold. Disse boards er designet til dem, som gerne vil nyde naturen i ro og mag på søen, åen eller fjorden, hvor der som regel ikke er de store bølger.

Kombinér paddleboard med andet SUP udstyr

For at få det optimale udbytte af sit paddleboard, er der noget udstyr, som er rart at have. Det meste får du som regel med i købet, når du køber et paddleboard. Dette inkluderer bl.a. paddel, leash og pumpe. Padlen siger måske sig selv. Det er den, du bruger til at skabe fremdrift. Leashen er en sele som er fastgjort til SUP-boardet og din fod, og som sikrer, at du ikke mister boardet, hvis du skulle ryge i vandet. Pumpen er selvfølgelig kun aktuel, hvis du har et oppusteligt SUP-board. Pumpen sørger for, at du kan klargøre dit paddleboard på bare 5 minutter.

Udover disse standardting, kan du også overveje at investere i en våddragt. Våddragten sørger for, at du nemmere kan holde varmen, hvis du skulle ryge i vandet. Derudover kan du til mange SUP-board modeller tilkøbe et sæde, som kan tilkobles D-ringene, hvis boardet er udstyret med disse. Sædet gør, at du kan sidde ned på boardet, og bruge boardet som en kano eller kajak. Når du er på tur, har du sikkert nogle ting med som du gerne vil holde tørre. F.eks. mobiltelefon, pung, skiftetøj mm. Til at holde dette tørt, kan du købe en drybag, hvor du nemt kan pakke dine ting, og sørge for at holde dem tørre. Du kan også købe et vandtæt hylster til din mobiltelefon, som sørger for at holde din mobil tør og samtidig sikrer, at du kan bruge din telefon.

Det er desuden et lovkrav at medbringe en godkendt svømmevest, når du benytter et paddleboard. Hvis du ikke medbringer en vest, risikerer du en bøde, som er dyrere end de fleste svømmeveste.

Vedligeholdelse af SUP-board

Når du har brugt en hel dag på vandet, og skal til at pakke dit SUP board sammen igen, kan det i starten virke lidt vanskeligt, men fortvivl ej. Med lidt øvelse behøver det ikke at tage mere end 10 minutter.

Først og fremmest bør du vaske dit board i ferskvand, når du kommer op. Dette sikrer, at salt, sand og andet snavs bliver skyllet af, inden du pakker det sammen.

Derefter bør du lade dit board tørre, inden du pakker det sammen. Hvis du ikke har tid til at vente på, at det tørrer, bør du pakke det ud, når du kommer hjem og lade det tørre, inden du pakker det til opbevaring.

Når du har vasket og tørret dit paddleboard, er det tid til at pakke det sammen. Dette gør du ved først at tømme det for luft. Åbn ventilen og rul boardet sammen fra snuden, præcis som med en luftmadras. Imens du ruller dit board sammen, bør du være opmærksom på at sand og snavs ikke kommer med. Skulle der sidder lidt sand tilbage, børster du det bare af.

Sørg for at pakke finnerne separat, da de er mere skrøbelige end boardet. Finnerne bør ikke rulles.

Når du har fået dit board ned i tasken, bør du benytte taskens stropper til opstramning, så du sikre dig at dit board bliver holdt godt på plads under transport.

Valg af SUP-board

Når du skal vælge dit SUP-board, bør du tænke over, hvor meget du vil investere, til hvilket formål du skal bruge det, hvor meget du kommer til at bruge det, samt hvilket board der passer til dit niveau. Prisen kan variere meget. Lige fra ca. 1000 kr. til ca. 8000 kr. Er du nybegynder, kan det godt betale sig at investere i et billigt SUP-board, eller evt. låne et board, så du kan prøve det an, inden du investerer en mindre formue i et board.

Derudover bør du tænke over, hvilket formål du primært skal bruge boardet til. Der findes f.eks. boards som egner sig bedst til rolige farvande, til lange tur, til aktiviteter i bølger, til race, til yoga mm.

Du bør også tænke over, hvor meget du kommer til at bruge det. Dit forbrug vil have en betydning for materialevalget og holdbarheden af boardet. Er du hyppig bruger, kan det være en fordel at investere i et board af slidstærke materialer, frem for et af de billige, da det som regel vil holde i flere sæsoner.

Du bør også tænke over dit niveau. Er du nybegynder skal du nok ikke købe et board beregnet til bølger eller race, men bør i stedet overveje et allround board, som er nemmere at kontrollere og holde balancen på. Er du derimod mere rutineret, og vil afprøve mere krævende udfordringer på boardet, kan du overveje at investere i et board, som egner sig til dette formål.

Typer

Allround

Hvis du er i tvivl om, hvilket type board du skal vælge, eller vil du have et paddleboard, som kan lidt af det hele, bør du overveje at købe et allround board. Et allround board har form som et klassisk surfbræt, og måler typisk 10-12 fod og har en bredde på 30” – 32”. Dette board er det typiske begynderboard, da det er nemmest at holde balancen på. Et allround board egner sig særdeles godt til hygge og sjov på fladt vand, men kan også sagtens bruges til hygge på stranden og til at surfe på små og mellemstore bølger.

Touring

Hvis du ønsker et board, som du kan bruge til ture på fladt vand i fjorden, på åen, langs kysten eller på havet, bør du overveje et såkaldt touring board med spids snude. Den spidse snude hjælper med at bryde vandet, og skaber derfor et mere effektivt flow gennem vandet. Længden vil oftest være længere og smallere end et allround board, hvilket gør dem hurtigere, men også samtidig mere ustabile. Disse boards egner sig derfor ikke til nybegyndere. Boardet er 11-14 fod langt og 28” til 32” bredt.

Race

Hvis du har ambitioner om at deltage i konkurrencer, så skal du kigge efter et race SUP-board. Her er der typisk to længder. Den første er 12,6 fod, som man bruger til BOP konkurrencer, hvor det gælder om at komme først ud på havet, rundt om nogle bøjer og tilbage igen. Den anden type er 14 fods SUP-board, som bliver brugt til alle andre former for konkurrencer end BOP. Jo smallere boardet er, jo hurtigere er det. Det handler om vandmodstand. Men jo sværere er det også at holde balancen. Jo mere erfaren du er, jo smallere boards kan du afprøve.

Wave

Er du interesseret i at udfordre bølgerne, skal du bruge et kort board. Jo kortere boardet er, jo hurtigere vil det kunne manøvreres, men jo sværere vil det også blive at holde balancen. Man kan også vælge et lidt længere board til bølger, og ride bølgerne på samme måde som hvis man surfer. Hvis man vælger en kort model, bør man ikke vælge et der er kortere end 8,5 fod, og bredden skal gerne være over 30”. Er man mere til en lang model, kan længden være 9,5 fod og bredden omkring 30”.

Yoga/fitness

Det er blevet meget populært at bruge sit board til yoga eller fitnessøvelser. Hvis man ønsker dette, bør man vælge et allround board eller et touring board med en god stabilitet. Bredden bør ligge mellem 28” til 34” og længden omkring 10-14 fod. Det er vigtigt, at boardet ikke bliver for kort, da det er længden, som giver boardet stabilitet. Et for kort board vil blive påvirket af vinde og strøm, og have en tendens til at dreje rundt.

Fast vs. oppustelig

Som udgangspunkt er et fast board bedre at stå på end et oppusteligt board. De faste modeller er mere robuste og glider nemmere gennem vandet. Derimod vejer et oppusteligt board mindre, og er både nemmere at bære, transportere og opbevare. Derudover er et oppusteligt board mere behageligt at falde på, hvilket kan være til gavn for nybegynderen. Du kan dog få oppustelige boards, som er designet i så gode materialer, at deres egenskaber minder meget om de faste boards. Dette afspejler prisen også.

Om du skal vælge et oppusteligt eller fast board, afhænger primært af dine ambitioner og dine behov. Hvis du bare skal bruge boardet til hyggeture, sjov og leg, vil et oppusteligt board være rigtig fint. Skal du derimod bruge boardet til konkurrencer, fart eller høje bølger, bør du overveje et fast board. Et fast board sejler hurtigere, det er mere stabilt og mindre følsomt overfor vind og bølger. Langt de fleste faste boards er bygget op omkring en skumkerne med en yderside som beskyttelse. Ydersiden kan enten være lavet af glasfiber, kulfiber, kevler, plast, træ eller en kombination.

Oppustelige boards har dog udviklet sig rigtig meget indenfor de seneste år, og hvis man vil investere i det, kan de fås med næsten de samme egenskaber som et fast board. Et oppusteligt board er utrolig holdbart, faktisk mere holdbart end et fast board, da trykket fra f.eks. en sten vil afbøjes. Derudover kan de oppustelige boards pakkes sammen, hvilket gør det nemmere at transportere dem og opbevare dem. Det kræver dog lidt mere forarbejde og efterbehandling af et oppusteligt board, før du kan komme i vandet og før du kan komme hjem igen.

Volumen og størrelse

Volumen på boardet er en indikator for, hvor meget opdrift et oppusteligt SUP board har. Er du tung, har altså brug for et SUP-board med stor opdrift, og er du let, kan du nøjes med et SUP-board med mindre opdrift. Et paddleboard med stor opdrift, er generelt mindre manøvredygtigt, en et paddleboard med lav volumen. Du kan få et overblik over vægt og volumen i nedenstående tabel.

Vægt Volumen
50-70 kg 140-180 L
70-90 kg 180-280 L
+100 kg +300 L

Form

Den form du vælger skal hænge sammen med det formål, du har til dit board. Der er f.eks. forskel på om du skal bruge dit board på fladt vand, i bølger, om det skal være for nybegyndere eller om det skal kunne sejle hurtigt.

Der er tre typer af forme.

En spids form egner sig bedst til touring eller race paddleboards, da de skærer sig nemmere gennem vandet, hvilket medfører en højere fart.

En rund form er god til paddleboards beregnet til bølger, da det giver en øget stabilitet.

En blanding af en spids og rund form, er det vi kender fra et allround board, hvilket både medfører en rimelig stabilitet samtidig med, at den skærer sig fint gennem vandet.

Vandforhold

Valget af paddleboard afhænger også af vandtypen. Skal du f.eks. bruge boardet til ture på roligt vand, som fjord, sø, å mm., kan du vælge et forholdsvist langt og bredt board, med spids eller relativ spids snude. Skal du derimod bruge boardet i bølger, vil det være bedre at vælge et board med mere rund snude, og som er kortere og bredere.

Materialer

Opbygningen af det oppustelige SUP-board er nok det vigtigste at lægge mærke til, når du er på jagt efter et nyt board. Det er også her prisforskellen bliver tydelig.

Oppustelige paddleboards er lavet i enten et, to eller tre lag af materiale. Jo flere lag, jo stivere bliver boardet og jo mere holdbart bliver det. Det giver dog sig selv, at jo flere lag, jo tungere bliver boardet også. Derfor har flere af de kendte mærker udviklet et materiale, som gør boards med et og to lag stivere samtidig med, at de konstruerer deres boards på en måde, så de smelter lagene sammen i stedet for at lime dem. Dette gør, at vægten bliver holdt nede, selvom der kommer flere lag på. Jo bedre materialer et board er lavet af, jo højere tryk kan boardet pumpes op med, og derved kan man opnå en større stivhed, hvilket betyder, at boardet ikke bøjer ned på midten, når du står på det. Dette betyder, at boardet opnår en større retningsstabilitet og glider nemmere gennem vandet. Det betyder også, at boardet holder sin form bedre i bølger. Et board lavet i gode materialer, som øger stivheden, vil desuden også holde længere.

Inde i boardet er der vævede tråde eller fibre, som holder sammen på top og bundmaterialet. Trådene eller fibrene går vertikalt ned gennem tomrummet i midten, og holder derved overdelen sammen med underdelen. Der kan være stor forskel på trådene eller fibrenes kvalitet, hvilket har en betydning for boardets stivhed, hvor hårdt boardet kan pumpes, bordets facon samt vægten. Som udgangspunkt kan man regne med, at kvalitet og pris hænger sammen.

Oppustelige boards er desuden forsynet med såkaldte stringers som man kender fra fast surfboards. Det er et stærkt materiale, som er smeltet sammen med top og/eller bunden, og løber fra bagenden til forenden. Stringers er også med til at øge boardets stivhed.

Mange af de bedre boards er forstærket i siderne, hvilket både er med til at øge stivheden og holdbarheden. Hvis de samtidig er smeltet sammen, forbedrer det boardets levetid, da samlingerne ikke kan gå op på samme måde som, hvis de er limet sammen.

Pris

Priserne på paddleboards spænder ret vidt. De billigste kan fås for lidt over 1000 kr., og de mere luksuriøse modeller koster et sted mellem 5-8000 kr. Som udgangspunkt kan man godt regne med, at prisen afspejler kvaliteten. Men prisen afspejler også behovet. Skal du f.eks. bruge et board til hygge ved stranden, eller tage på små ture i roligt farvand, behøver du ikke investere flere tusind kroner i et dyrt board. Her vil et board til omkring 1500 kr. være rigelig fint. Mange steder er der desuden tilbud på boards, så hvis du køber to boards, bliver de endnu billigere pr. stk. Er du førstegangskøber, vil det også være en fordel at investere i et af de billige boards, eller låne et board for at se, om det er noget for dig, inden du kaster dig ud i en dyr investering. Ved mange kyster er der f.eks mulighed for at leje et board.

Instruktion i paddleboard

  1. Kom godt i gang

Start med at tage dit board ud på vandet, til det ca. går dig til knæene, og sæt dig midt på boardet. Sæt dig derefter op på knæene, tag din paddel og padl ud så vandet bliver dybere inden du rejser dig helt op. Dette forhindrer dig i at slå dig, hvis du skulle falde i vandet. Hvis du er usikker på boardet, kan du starte med at blive på knæene, indtil du har en god føling med boardet.

  1. Kom op at stå

Når du har fundet balancen, og finder dig godt tilpas på boardet, er det tid til at prøve at komme op og stå. Start med at placere padlen på tværs af boardet og brug den som balancestang. Du skal have en fod på hver side af håndtaget. Bredden skal ca. være skulderbredde. Fødderne skal være placeret ved siden af hinanden, og altså ikke forskudt som ved surfing. Når du er kommet op at stå, kan du prøve at finde et fikspunkt i horisonten. Dette hjælper dig med at holde balancen. Tag nu din paddel i hånden. De fleste finder det nemmest at have padlen i den side, som du normalt skriver med. Dvs. hvis du er højrehåndet placere du padlen i højre side med højre hånd nederst og venstre øverst.

  1. Så er det bare derudaf

Når du nu står i position til at sejle, placerer du padlen i vandet foran dig, og trækker den ned langs siden på paddleboardet. Hvis du skifter side med padlen, skal hænderne også skifte position.

  1. Når du skal vende

Når du skal vende, kan du padle baglæns i den side du vil vende til. Fortsæt indtil boardet vender den anden vej. Alternativt kan du fortsætte med at padle fremad i den ene side, indtil boardet er vendt. Hvis du gør dette, vil du få en større bue på din vending.

  1. Hvis uheldet er ude

Skulle der ske et uheld, padlen knækker eller bliver du for træt til at kunne fortsætte, kan du lægge dig ned på boardet, og bruge armene til at padle ind til nærmeste kyst. Hvis du har brug for assistance, kan du ringe 1-1-2 eller prøve at gøre andre opmærksomme på dit behov ved enten at vifte med armene fra hoften og ned, fløjte i en nødfløjte eller svinge en tovende eller andet over hovedet. Dette er internationale kendte metoder der fortæller andre, at du har brug for hjælp.

5 tips til paddleboard

Tip 1: Sørg for at du ikke mister boardet

For ikke at risikere at miste boardet, hvis du skulle falde i vandet, bør du anskaffe dig en sikkerhedsline. Sikkerhedslinen er fastgjort på boardet og dit ene ben. Hvis du falder i vandet, kan du bare trække boardet over til dig igen, vha. linen. Linen kan fås både til fastgørelse om anklen og læggen, så du kan finde den line der passer bedst til dig. Men vigtigst er det, at du køber en god kvalitetsline, som ikke går i stykker og som nemt kan fastgøres og afmonteres. Du kan også overveje at købe en line til din padel, så du ikke skal svømme efter den, hver gang du falder i vandet.

Tip 2: Husk solcreme

Når du færdes på vandet, er du mere udsat for solens stråler end når du er på land. For det første er der ikke nogen skygge på vandet, så du er hele tiden udsat. For det andet reflekterer solens stråler i vandspejlet, hvilket betyder, at du også bliver udsat for solens skadelige UV stråler nedefra. Det er desuden en god ide at bruge en hat, så hovedet er bedst muligt dækket.

Tip 3: Tjek vejrudsigten

Noget af det værste der kan ske, når man er til søs, er at blive overrasket over vejret. Du bør derfor tjekke vejrudsigten inden du begiver dig ud. Der findes forskellige apps, f.eks. sejlsikkert, hvor du nemt og præcist kan se vindhastigheder, vindretninger og strøm. Husk også at kigge længere frem, så du ikke bliver overrasket, hvis du kommer til at bruge 2 timer længere på vandet end planlagt.

Tip 4: Sørg for backup

Hvis du begiver dig afsted på tur på dit paddleboard, bør du informere nogen om dine hensigter. Dvs. at der bør være nogen på land, som kender til, hvor du vil sejle, hvornår du vil sejle og hvornår du forventer at være hjemme igen. Skulle du komme i havsnød, vil det være en god ide at medbringe en mobiltelefon i en vandtæt beholder.

Tip 5: Lær den rigtige teknik

Når du har investeret i et paddleboard og begivet dig afsted, kan du lige så godt få mest muligt ud af det. Det får du, hvis du lærer den rigtige teknik. Der findes kurser overalt i Danmark, hvor du for ret få penge kan få vejledning til at komme godt i gang. Dette er specielt vigtigt, hvis du har til hensigt at tage på længere ture på dit paddleboard. De mest almindelige fejl er, at folk vender padlen forkert. Mange vender en bøjede del af bladet ind mod sig selv, men dette kan medføre, at du mister balancen og falder i vandet. Vend i stedet den bøjede del væk fra dig.

Den næste fejl mange laver er, at de holder hænderne for tæt på hinanden. Dette gør, at du mister kraftoverførsel. For at finde den rette håndstilling, kan du stå op og tage fat på den ende hvor bladet ikke sidder. Hold padlen horizontalt over dit hoved, og hvil skaftet på toppen af dit hoved. Sørg for at skaftet er parallelt med dine skuldre, og at den hånd som holder fast på skaftet har en vinkel på 90 grader. Flyt derefter den anden hånd langs med skaftet, indtil du har en perfekt 90 graders vinkel her også.

SUP board mærker

Watery

Watery forhandler alt i svømmeudstyr til både professionelle og motionister. Watery er både forhandler af andre mærker, som f.eks. Speedo, TYR og Arena samtidig med, at de udvikler deres eget mærke. Bag Watery står Daniel, som både er cheftræner for TeamWatery og tidligere elitesvømmer. De har været kåret til Årets Ener i dansk internethandel i 2018 af FDIH.

Surfmore

Surfmore blev startet af Jeppe i 2017. Jeppe har mange års erfaring i surfbranchen, og ønskede at tilbyde paddleboards af god kvalitet til attraktive priser. Deres hovedkontor ligger i Aalborg, og deres lager ligger lidt uden for Herning. Surfmore er en af de førende forhandlere af paddleboards i Danmark. Surfmore har en vision om, at alle skal kunne lære at SUP-surfe efter blot 30 minutter. Denne vision bruger de i udviklingen af deres boards, som både henvender sig til nybegynderen og den øvede.

Aqua Marina

Agua Marina er et internationalt anerkendt mærke, som startede i 1991. De har specialiseret sig i oppustelige SUP-boards, som både er nemme at tage med på tur, og som samtidig lever op til de høje krav, der er på markedet. De producerer og sælger alt i SUP-boards, lige fra allround, til raceboards og rektangulære yogaboards.

Coolsurf

CoolSurf er en dansk forhandler af SUP-boards, som har designet færdige pakker primært til nybegynderen. I disse pakker får du alt hvad du har behov for, for at komme godt i gang på vandet.

STX

STX udvikler oppustelige SUP boards af top kvalitet. Her er der ikke gået på kompromis med kvaliteten, hvilket også afspejles i de lidt højere priser. Men hvis du er erfaren SUP’er, og ved hvad du er på jagt efter, har STX helt sikkert løsningen for dig.

Hvad siger undersøgelser om paddleboards/SUP boards?

Stand-up paddleboard (SUP) er en vandsport i kraftig vækst, som både henvender sig til fitness, konkurrencer og rehabilitering. Men som med så meget andet, bliver oplevelsen bedre, hvis man har styr på teknikken. Denne undersøgelse fokuserer på effekten af padletagene, både ift. fremdrift og minimering af skader. Undersøgelsen fandt frem til, at uerfarne SUP’ere bruger skuldrene mere end deres hofter, hvilket kan medfører øget risiko for skader. Dette studie underbygger vigtigheden af at modtage instruktion i korrekt udførsel for at minimere risikoen for skader og samtidig øge effektiviteten og dermed fornøjelsen.

En anden undersøgelse fokuserede primært på at undersøge forekomsten af skader, pga. paddleboard. Undersøgelsen inkluderede 240 deltagere. De områder af kroppen, hvor der hyppigst forekommer skader er skulderen/overarmen, lænden og albuen/underarmen. Skader i skulderen/overarmen samt albuen/underarmen skyldes primært forkert teknik. Skader på lænden skyldes primært, at man udfører bevægelser som man ikke er vant til, samt det at stå op i længere tid. For at imødekomme skader på lænden, vil det give god mening at udføre rygøvelser, og derved styrke lænden.

Udøvere af SUP besidder eller har muligheden for at øge deres styrke, balance og generelle fysiske og mentale velbefindende. Denne undersøgelse underbygger teorien om, at udøvere af SUP øger deres iltoptagelse, muskulære styrke samt mentale velbefindende.

FAQ

Hvilket paddleboard er det bedste?

Hos Marinesalg har vi testet et utal af paddleboards/SUP boards, og vi finder de 5 bedste her på siden.

Hvor meget koster et paddleboard?

Du kan købe et paddleboard fra 1399 kr., og priserne stopper først ved 10.000 kr. Ofte hænger pris og kvalitet sammen, men hvis du læser vores test, kan du se, at du ikke behøver at betale ret meget for at komme igang.

Hvad er vigtigt, når du vælger paddleboard?

Der er mange faktorer, som har betydning, når du vælger paddleboard. Få hjælp her på siden.