En oppustelig kajak giver dig muligheden for at komme på vandet, hvor end du er. En oppustelig kajak kan pakkes sammen og pustet op så snart du har behov for det. Se meget mere her om alt du bør vide omkring en oppustelig kajak.

Marinesalg.dk har sammen med ekspert, Simone Jensen, testet oppustelige kajakker. Nu vil vi præsentere de 5 testvindere og vores guide til valg af oppustelig kajak.

Oppustelig Kajak Test: De 5 Bedste Kajakker​

Marinesalg.dk tester ikke selv produkterne, men produkterne er udvalgt af vores ekspert

Bedste allround oppustelig kajak

Wavez Oppustelig Kajak

 

Pris: 1.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround oppustelig kajak” er Waves oppustelig kajak. Denne oppustelige kajak giver dig en god stabilitet og balance på vandet, der er velegnet til nybegyndere. Med to oppustelige og justerbare sæder, opnår du en optimal komfort.

Til butik

Bedste billige oppustelig kajak

My Hood Oppustelig Kajak

 

Pris: 729 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige oppustelige kajak” er My Hood Kajak. My Hood Kajak er en oppustelig kajak med plads til to voksne personer. Der medfølger alt hvad du behøver også inklusiv fodpumpe, pagaj og et reparations kit. En god oppustelig kajak til prisen.

Til butik

Bedste premium oppustelig kajak

Convertible Luksus 2er oppustelig kajak

 

Pris: 11.990 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium oppustelig kajak” er Convertible Luksus 2er kajak-pakke (DS edition). Her får du en oppustelig kajak i premium kvalitet, med fast bund, der øger stabilitet og retning. Det er en kajak der kan anvendes af nybegynderen eller den øvede.

Til butik

Bedste oppustelig kajak til familien

Sevylor Tahiti Plus oppustelig kajak

 

Pris: 1.335 DKK

Vinderen i kategorien “bedste oppustelig kajak til familien” er Sevylor Ottawa oppustelig kajak. Denne oppustelige kajak er velegnet til familien med plads til to voksne og et barn. kajakken sikrer stabilitet grundt udformningen og tillader en høj komfort.

Til butik

Bedste oppustelig kajak til 1 person

Advanced Elements AdvancedFrame ELITE Oppustelig Kajak

 

Pris: 6.700 DKK

Vinderen i kategorien “bedste oppustelig kajak til 1 person” er Advanced Elements AdvancedFrame ELITE oppustelig kajak til 1 person. Med denne oppustelige kajak kan du komme på eventyr i alt slags vand. Den solide konstruktion kan bryde sig gennem hård strøm og højere bølger.

Til butik

Guide til oppustelig kajak

Hvad er en oppustelig kajak?

En oppustelig kajak er en solid udformning i holdbare materialer, der hurtigt kan tage dig på farten i vandet. En oppustelig kajak har en lille pakke fylde og er passende i bilens oppakning, uden at det er nødvendigt med tagbøjler eller lignende. En oppustelig kajak er helt basalt, en kajak i bløde materialer, der pustes op inden den kommer i vandet. Flydeevnen er den luft der fyldes i kamrene sammen med kajakkens konstruktion. Derfor er kapaciteten af kajakken afhængig af den mængde luft der fyldes deri.

Oprindeligt set, er kajakker anvendt i flere hundrede år. Det er en bådform uden sejl, der drives frem i vandet ved hjælp af en åre eller pagaj. En kajak er anvendt som et simpelt og driftsikkert fartøj, der har kunne fiskes fra og som ligeledes er anvendt til transportmiddel af det oprindelige folkefærd rundt om i hele verden. De oprindelige kajakker havde en fast form. De faste kajakker af glasfiber eller træ, kan købes den dag i dag og sikrer en fast form, der er stabil og som bryder sig let gennem vandet.

Med de moderne materialer og produktionsformer, er det muligt at få alle de positive egenskaber gennem de bløde materialer fra en oppustelig kajak med med den markante fordel, at de har en betydeligt mindre pakke fylde og kan transporteres let og opbevares i de fleste hjem.

De moderne oppustelige kajakker findes i forskellige størrelser og udformninger, passende til forskellige typer af sejlads og passende til en eller flere personer. Med en oppustelig kajak, er det muligt at finde lige præcis den der er passende til dine behov og ønsker.

Hvorfor skal jeg købe en oppustelig kajak?

En oppustelig kajak er en fordel til dig der let og enkelt ønsker at komme på vandet. Der findes en oppustelig kajak, der er brugbar i til både søer og vandløb. Du kan anvende din oppustelig kajak til river rafting eller sejlads på havet. Den store fordel ved en oppustelig kajak, er at du kan lukke luften ud, pakke den sammen til et stykke udstyr med en meget lille pakke fylde, i forhold til faste kajakker eller andre fartøjer. Du kan derfor med en oppustelig kajak, nemt og enkelt besøge og udforske lige præcis det sted du ønsker.

Konstruktionen af en oppustelig kajak, giver dig en stor stabilitet. Den bryder nemt gennem bølgerne og giver dig en hurtig opdrifts fart, ved hjælp af din åre eller pagaj.

 • En oppustelig kajak har en lille pakke fylde og kan nemt og enkelt transporteres præcis derhen, hvor du har lyst til at komme på vandet.
 • Med en oppustelig kajak, får du en høj stabilitet og hurtig fremdrift, sammenlignet med andre ro-fartøjer.
 • Skulle uheldet være ude, kan du nemt og enkelt lappe din oppustelige kajak, selv mens du er på farten.
 • Der er i en oppustelig kajak mulighed for at få plads til en eller flere medlemmer af familien, således at i sammen kan komme på nye eventyr.
 • Ønsker du oppakningen med på vandet, er det en mulighed med en oppustelig kajak. Den får dig steder hen, hvor det ikke var muligt at komme til med bil.

Du skal ganske enkelt købe en oppustelig kajak, hvis du ønsker at komme let til vands. Med en oppustelig kajak, kan du komme steder hen, du ikke ville kunne komme med bil. Med en oppustelig kajak, kan du komme på nye eventyr på vandet.

Oppustelig kajak vs. almindelig kajak

En oppustelig kajak adskiller sig en smule fra en almindelig fast kajak.

Oppustelig kajak Almindelig fast kajak
Pakkefylde Lille

 

En oppustelig kajak har en lille pakke fylde og kan nemt transporteres i bagagerummet på din bil.

Stor

 

Den almindelige faste kajak kan ikke pakkes sammen. Længden og størrelsen gør, at du har behov for særligt tilpassede tagbøjler eller trailer, for transport. 

Anvendelsesområde Sø, flod, fjord, hav

 

Det er muligt at købe en oppustelig kajak, der er særligt tilpasset forskellige farvande og anvendelse. 

Sø, flod, fjord, hav

 

En almindelig kajak har den fordel, at kunne anvendes i alle farvande.

 

En almindelig fast kajak har som regel mere plads til opbevaring. 

Vægt Lille

 

Vægten på en oppustelig kajak er lille. Opdriften er baseret på den lette luft, som kamrene fyldes op af.

Stor

 

En almindelig fast kajak har en tung vægt. Opdriften er relateret til formen og et solidt glasfibermateriale. 

Modstandsdygtighed Stor

 

Da den oppustelige kajak består af en let eftergivende materiale, kan den nemt absorbere stød fra eksempelvis sten og søbred.

 

En oppustelig kajak kan repareres mens du er på farten, såfremt uheldet skulle være ude. 

Mindre

 

Den almindelige faste kajak absorberer dårligt stød og er mindre eftergivende. Såfremt der skulle være tale om stød fra store sten eller grundstødning, kan der opstå skader i glasfiberen, der ikke er muligt at reparere på turen. 

Sikkerhed  Stor

 

En oppustelig kajak har en opdrift af luft. Til trods for at der skulle opstå en punktering, vil den oppustelige kajak være opdelt i flere luftkamre, der sikrer, at du kan holde dig flydende alligevel. 

 

Den oppustelige kajak kan fås med lænse-system der gør, at såfremt der skulle komme vand i båden, kan du åbne en ventil i konstruktionen, der dræner dette igen. 

 

Stabiliteten for en oppustelig kajak er stor og manøvreegenskaber er med en smule øvelse let at komme rundt med og vende ved behov. 

Moderat / stor

 

En almindelig fast kajak har en høj sikkerhed i forhold til synkning. Kajakken er som oftest konstrueret med en dobbelt bund, der sikrer, at båden stadig holder sig flydende ovenvande, til trods for at du eventuelt måtte kæntre. 

 

Det er muligt at oppustelige kajakker med integrerede lænsepumper. Ellers vil den oppustelige kajak kunne tage vand ind, der skal lænses med håndkraft. 

 

Den almindelige faste kajak opnår en stor stabilitet og manøvredygtighed. Med en almindelig lukket oppustelig kajak, kan du øve dig i at lave en vending, så du sikkert kan komme med hovedet oven vande igen, såfremt du skulle tilte. 

Brugervenlighed  Stor

 

En oppustelig kajak er nem at puste op og er nem at sejle. Den oppustelige kajak opnår nem fremdrift i vandet ved hjælp af en pagaj. 

 

Det tager længere tid at gøre en oppustelig kajak sejlklar, end det gør sig gældende for en almindelig fast kajak. 

 

En oppustelig kajak kræver længere tørretid, inden den kan pakkes sammen. 

Stor

 

Den almindelige faste kajak opnår en stor brugervenlighed og lette manøvreegenskaber. En almindelige kajak får dig let gennem vandet og med lidt træning, kan du lære at lave kajak vendinger og skifte retning hurtigt og sikkert. En almindelig fast kajak opnår en større retningsstabilitet end en oppustelig kajak og driver mindre i vandet, grundet vægten. 

 

En almindelig fast kajak er altid lige klar til at komme i vandet. 

Bæreevne Høj

 

Bæreevnen for en oppustelig kajak er høj, hvis det sættes i relation til størrelsen, sammenlignet med en almindelig fast kajak. 

Moderat

 

Sammenlignet med størrelsen, kan en almindelig fast kajak ikke være det samme antal kilo som en oppustelig kajak. 

Levetid Moderat

 

En oppustelig kajak har en mindre levetid end det gør sig gældende for en almindelig fast kajak. 

Der opstår hurtigere huller der skal lappes i en oppustelig kajaks materialer. 

Stor

 

En oppustelig kajak har en høj levetid. De solide materialer kan gøres stærke som nye, ved at reparere disse med nyt glasfiber. 

Pris Lav / moderat

 

Prisen for en oppustelig kajak, er sammenlignet med en almindelig kajak lav eller moderat. Kajakken er produceret med billigere materialer.

Høj

 

En almindelig fast kajak er lavet af glasfiber. Det er en produktion der tager lang tid og som består af dyre materialer. Sammenlignet med en oppustelig kajak, er prisen for en almindelig fast kajak høj. 

Hvilken oppustelig kajak skal jeg vælge?

Inden du går på jagt efter en ny oppustelig kajak, er det vigtigt at du gør dig det klart, hvilke behov og ønsker ud har for dit nye udstyr. For at skabe grundlag for den rette viden, skal du først sætte dig din i, hvilke forskellige typer af oppustelige kajakker der findes og hvad deres fordele, funktioner og egenskaber er. En oppustelige kajak kan være udformet og konstrueret til forskellige formål på vandet.

En oppustelig kajak er mulig at få i forskellige størrelser. Der er oppustelige kajakker der er udformet til en person, to personer eller flere. Der er også modeller der giver mulighed for at rykke rundt på de oppustelige sæder, således at kajakken kan tilpasses det antal person, der på dagen, tager på vandet.

Sikre dig at du har alt det udstyr du behøver, inden du begiver dig til vandet Har du hvad der er behov for, for sikkerhedsmæssigt og funktionelt, at være klar til en tur i det fri?

 • Hvor vil du gerne sejle og anvende din kajak?
 • Har du ønsker i forhold til pakke fylde og vægt?
 • Hvilke materialer skal din oppustelige kajak være bestående af?
 • Hvor mange personer skal den oppustelige kajak kunne rumme?
 • Har du særlige behov i forhold til komforten?
 • Behøver du en våddragt?
 • Er din oppustelige kajak med en medfølgende essentiel åre eller pagaj?

I denne købsguide, kan du læse meget mere om de forskellige funktion, hvilke forskellige typer af oppustelige kajakker der er på markedet. Du opnår den nødvendige viden for at kunne udvælge lige præcis den oppustelige kajak der er passende til dig og dine behov.

Kombinér oppustelig kajak med andet kajak udstyr

Redningsvest

Det anbefales altid at du sejler sikkert. Dette er uanset om du befinder dig i en oppustelig kajak eller andet fartøj på vandet, der ikke er fortøjret. Lovkravet er, at du skal have en redningsvest med om bord, der opfylder sikkerhedskravene på området. Hvis der er flere ombord på den oppustelige kajak, skal der være en funktionel og tilpasset redningsvest til alle mand. En redningsvest kan betyde den store forskel, hvis uheldet skulle være ude. Husk at en redningsvest kun kan hjælpe dig, såfremt at du har den siddende på kroppen efter hensigten.

Pagaj

En åre eller en pagaj er essentiel for din tur på vandet i en oppustelig kajak. Pagajen skal skabe den fremdrift der får dig frem i vandet. Det er også pagajen der skal gøre, at du kan vende, manøvre og ændre hastighed undervejs. Der findes mange forskellige typer af pagajer og der kan også være forskel på udformningen, afhængigt af om du er alene eller har andre med ombord, der skal være med til at padle. De fleste oppustelige kajakker har en medfølgende pagaj. Du kan eventuelt udskifte denne, for at tilpasse sejladsen yderligere til dig og dine omgivelser.

Våddragt eller tørdragt

Hvis du sejler på vandet i de varme sommermåneder, er det ikke sikkert du behøver en våddragt eller tørdragt. Det er afhængigt af vandtemperaturen og om du ønsker at holde dig helt og aldeles varm og tør, såfremt du skulle ende i vandet.

Våddragt

En våddragt har til formål at skulle holde dig varm. Konstruktionen er lavet således, at materialet indeholder lufthuller, der sammen med din kropstemperatur, holder kroppen varm i længere tid. Med en våddragt kan du modstå en eventuel underkøling i længere tid, såfremt du skulle ende i vandet. En våddragt er ideel at anvende i din oppustelige kajak i det sene forår, henover sommeren og i de milde efterårsmåneder.

Tørdragt

En tørdragt er konstrueret til at holde dig tør. En tørdragt kan være ideel til at have på, når du bevæger dig i en oppustelig kajak henover de kolde måneder. Med en våddragt der er passende til din krop, har du mulighed for at supplere med varmt tøj indenunder og du forhindrer at koldt vand påvirker din krop.

Fortøjningsline

Det er en god ide at have en fortøjningsline med, når du bevæger dig på vandet. Hvis du skulle få lyst til at stoppe ved en bred eller har behov for at forlade din oppustelige kajak for en stund, er det nødvendigt at fortøjre fartøjet, så ikke det driver væk.

Øsekar

Det er ikke utænkeligt, at der i løbet af en tur på vandet, kommer vand i din oppustelige kajak. Det er en god ide at have et lettilgængeligt øsekar i kajakken, der kan øse eventuelt vand ud af kajakken, således at du og dine ting ikke bliver våde, men også for at forhindre at vandet skulle have betydning for dine manøvreegenskaber eller flydeevne.

Sprayskirt

Et sprayskirt er et traditionelt stykke udstyr til de almindelige faste kajakker. Et sprayskirt sættes ovenpå kajakken, for at forhindre at der kan komme vand ombord. Flere oppustelige kajakker af god kvalitet, giver mulighed for at tilkøbe særligt tilpassede sprayskirts, ellers findes der universelle modeller, der kan spændes rundt om den oppustelige kajak, således at vandindtrængning mindskes. Et sprayskirt er mest aktuelt at anvende i uroligt farvand.

Sæde

Langt de fleste oppustelige kajakker kommer med et dertilhørende sæde. Hvis ikke dette er tilfældet, vil det være en god ide at erhverve sig. Det er en fordel at anvende et oppusteligt sæde til din oppustelige kajak, så du drager mest mulig fordel af den lille pakke fylde. Et sæde giver dig en høj komfort i din oppustelige kajak og er især velegnet til længere ture

Nødblus

Skulle det ske at du har behov for hjælp, kan du affyre et nødblus fra båden. Folk der bevæger sig på vandet ved, at nødblusset betyder at der er nogle der er i fare. Det er ikke sikkert du nogensinde får brug for et nødblus, men det fylder minimalt og kan nemt pakkes i båden, eller fæstnes på bådens konstruktion.

Drybag

En drybag er konstrueret i vandtætte materialer og er en opbevaringsløsning der holder din oppakning tør. Når man bevæger sig på vandet, vil en drybag have flere funktioner. Drybaggen bør være med et design, der er i sikre farver. De sikre farver er orange eller rød og øger din synlighed på vandet. Drybaggen kan yderligere fyldes med luft og fungere som en flyde hjælp, der kan holde dig oven vande, hvis du skulle kæntre eller falde ombord. Med en drybag har du altid din oppakning tør. En drybag fås i flere størrelser og typer, så der er helt sikkert også en til dig behov.

Vedligeholdelse af oppustelig kajak

Det er vigtigt med den rette rengøring, vedligeholdelse og opbevaring af din oppustelige kajak, således at du opnår den længst mulige levetid.

Klargøring inden søsætning

Det er først og fremmest vigtigt, at du medbringer alle de ting du skal bruge, for at kunne klargøre din oppustelige kajak og at du har hvad du skal bruge under turen. Lav eventuelt en kort tjekliste, så du altid sikrer dig at have alle nødvendigheder med.

 • Sikre dig en tilstrækkelig oppustning af kajakken; Inden du puster din oppustelige kajak op via den integrerede ventil, skal du sikre, at der ikke sidder sand, skidt eller snavs i ventilen der kan besværliggøre oppustningen, eller kan skade materialerne og tilkoblingen.

Dernæst er det vigtigt, at du puster din oppustelige kajak tilstrækkeligt op. Der er angivet et tryk, i PSI eller bar, der fortæller hvor meget luft der skal i lige præcis din oppustelige kajak. Uden den tilstrækkelige mængde luft, vil du ikke have den nødvendige opdrift og du vil ej heller kunne opnå den tiltænkte stabilitet og manøvreegenskaber for den oppustelige kajak.

 • Smid hurtigst muligt din oppustelige kajak i vandet og fortøjer den eventuelt, hvis ikke du er helt klar til afgang. Når din oppustelige kajak ligger på land, kan temperaturen få luften til at udvide sig, hvilket kan skade materialerne og konstruktionen.

Sammenpakning efter sejlads

Når du er færdig med at sejle, bør du ikke tage din oppustelige kajak op af vandet, før du er klar til at pakke den sammen. Hvis du er sejlet ind til en bred, for at gå en tur, eller for at overnatte, er det en god ide at fortøjre din oppustelige kajak forsvarligt, frem for at tage den op af vandet. Så slipper du for at tage luften ud og skulle klargøre den oppustelige kajak på ny, når du igen er klar til at sejle afsted.

 • Efter end sejlads, bør du rengøre din oppustelige kajak bedst muligt; Når du har trukket din oppustelige kajak på land efter endt sejlads, er det en god ide at børste eventuelt sand eller skidt af kajakken, inden du lukker luften ud.
 •  Der kan være en bestemt rækkefølge for præcis din oppustelige kajak, for åbning af ventilerne, der skal lukke luften ud af kamrene. Undersøg forinden om dette er tilfældes. Hvis ikke, bør du åbne alle ventiler og langsomt rulle luften ud af din oppustelige kajak.
 • Hvis ikke du har mulighed for at din oppustelige kajak kan tørre tilstrækkeligt på land inden du pakker den helt sammen, bør du pakke den ud på stuegulvet når du kommer hjem, eventuelt puste den op, og lade den være pakket ud i minimum 24 timer, for at tørre tilstrækkeligt. Ved at puste din oppustelige kajak op derhjemme, kan du også inspicere for eventuelle skader eller om der langsomt tabes luft.

vedligeholdelse og opbevaring

Det er vigtigt at du vedligeholder din oppustelige kajak tilstrækkeligt og at du vedligeholder den efter forskrifterne.

 • Sørg for at opbevare din oppustelige kajak tørt og væk fra direkte varmekilder, der kan påvirke materialerne for din oppustelige kajak. Sørg for at din kajak inden opbevaring, er tilstrækkelig tør.
 • Særligt er det gældende, hvis din oppustelige kajak består af et ydre lag af PVC, at du beskytter dette materiale med en UV beskyttelse. Der findes særligt tilegnede sprays, der nemt kan påføres materialet for din oppustelige kajak, for at beskytte mod UV bestråling, der er langt stærkere på vandet end det er på land.

Valg af oppustelig kajak

Typer

Oppustelige havkajakker

En oppustelig havkajak er udformet til at kunne bryde sig gennem bølgerne med lethed. En oppustelig havkajak kan med fordel anvendes på havet, længere væk fra kysten, men kan også anvendes på lokationer hvor der forventes en mere hård sø. En oppustelig havkajak er udformet lang og med en spids fortil, der er mindre påvirkelig at bølger. En oppustelig havkajak er mindre stabil i forhold til sidevers balance.

Åbne oppustelige kajakker

En åben oppustelig kajak er uden top eller sprayskirt. En åben oppustelig kajak er som oftest bredere end andre typer og er derfor særligt rummelig og velegnet til et alsidigt brug, der kan bære en del oppakning. De brede modeller er en fordel til nybegyndere.

Lukkede oppustelige kajakker

En lukket oppustelig kajak har en fast top eller en sprayskirt siddende på toppen, der forhindrer at vand kan trænge ind i fartøjet når man er på vandet. En lukket oppustelig kajak er oftest smallere end eksempelvis de åbne og hvis dette er tilfældet, kræver det lidt mere øvelse i forhold til den sidevers balance eller en anvendelse på roligt vand.

Oppustelig solo kajak

En oppustelig solo kajak er beregnet til en enkelt person. De kan være udformet til flere formål på vandet. Den er kortere i længden end eksempelvis en oppustelig tanden kajak. En oppustelig solo kajak opnår grundet længden, en stor manøvredygtighed.

Oppustelig tandem kajak

En oppustelig tanden kajak er beregnet til to personer eller flere. Med en oppustelig tandem kajak, opnås en længde, der gør det muligt for flere personer at opholde sig i kajakken. Jo længere den oppustelige kajak er, jo flere kræfter skal der til for at vende kajakken.

Oppustelig kajak til fiskeri

En oppustelig kajak til fiskeri er sikret med en større bredde på det punkt hvor sejleren er besiddende. Det er en optimal oppustelig kajak til nybegynderen, da den er konstrueret til at kunne ligge stabilt i vandet ved eksempelvis fiskeri. En oppustelig kajak til fiskeri er åben og oftest rummelig. En oppustelig kajak til fiskeri er konstrueret i et kraftigt materiale der bevirker, at fiskekroge ikke har nemt ved at trænge ind og punktere den oppustelige kajak.

Kapacitet og størrelse

Inden du bestemmer dig for et køb af en oppustelig kajak, er det nødvendigt at gøre det klart, hvor mange personer der skal anvende kajakken på samme tid. Jo længere kajakken er, jo flere personer er det muligt at være ombord, så længe den maksimale lasteevne ikke overskrides. Jo længere den oppustelige kajak er, jo mindre manøvredygtig er fartøjet.

Der findes oppustelige kajakker beregnet til en enkelt person eller til to eller flere. Nogle gange er kajakken udformet til familien, hvoraf der kan sidde to voksne og et eller flere børn.

Materialer

En oppustelig kajak kan være konstrueret af flere materialer. Materialerne har som oftest betydning for vægten, holdbarheden og stivheden for den oppustelige kajak.

PVC

Langt de fleste oppustelige kajakker er konstrueret i et materiale af PVC. PVC er et yderst holdbart materiale der besidder en mindre vægt end andre materialer. Det er et billigt materiale, men at en holdbar kvalitet. PVC er et stift materiale, der kan forstærkes yderligere, hvis det sammensættes med flere lag. Nogle oppustelige kajakker er konstrueret med blot et enkelt lag, mens andre er konstrueret med 3 lag eller mere. PVC materialet er nemt at vedligeholde, men kræver UV beskyttende behandling, for at undgå svækkelse af materialets styrke, som følge af sollys. Materialet er hurtigt om at tørre efter anvendelsen og nemt at reparere, såfremt der skulle opstå punkteringer eller slidskader.

Naturgummi

Naturgummi er det mest holdbare materiale der anvendes til konstruktionen af oppustelige kajakker. Det er modstandsdygtigt over for UV bestråling, men er mindre stift end eksempelvis PVC og munder sig derfor ud i en mindre stabilitet af den oppustelige kajak. Da naturgummi bliver limet sammen i samlingerne, er der en sandsynlighed for at det går op og kan være svært at reparere på turen. Naturgummi er som skrevet holdbart, men et dyrere materiale, der giver en tung vægt.

Syntetisk Gummi

Syntetisk gummi er et stærkt materiale, der er mindre udsat over for punktering end PVC. Det er et tungt og dyrt materiale. Det er modstandsdygtigt over for UV bestråling og kræver mindre vedligeholdelse. Det er et materiale der hurtigt tørrer efter anvendelse. Der er en vis form for isoleringsevne i det syntetiske gummi, der bevirker at det med fordel kan anvendes i koldt vejr, der påvirker luften i de oppustelige kamre mindre end eksempelvis PVC.

Pris

Prisen på en oppustelig kajak varierer meget. Prisen er relaterbar til kvaliteten og styrken samt størrelsen og hvor mange personer den oppustelige kajak er godkendt til. Materialerne spiller ind, hvoraf PVC som oftest er det billigste. Det er muligt at købe en oppustelig kajak til en person, der er beregnet til roligt farvand, til en pris fra omkring 500 kroner. Hvis du ønsker en oppustelig kajak der egner til til mere hårdføre farvande, stilles der større krav til konstruktionen og materialerne. Her ligger prisen typisk i et spænd fra 2000-4500 kroner. Såfremt der er behov for plads til flere personer, stiger prisen i takt med dette.

5 tips til oppustelig kajak

Tip 1: Hav fokus på lovgivning og sikkerhed

Der er enkelte lovgivningsmæssige foranstaltninger man skal tage højde for, når man begiver sig ud på vandet. Det er lovpligtigt, at alle fritidsfartøjer skal have en passende redningsvest ombord, til alle besætningsmedlemmer. Der er ingen krav om ,at redningsvesten skal anvendes, men husk, at din redningsvest kan ikke agere din personlige livgarde, så længe den ligger i bunden af din oppustelige kajak.

Når du køber en oppustelig kajak, bør du ikke begive dig ud på åbent eller uroligt vand, førend du har lært fartøjet at kende. Start nær bredden eller kysten og prøv dig frem i forhold til manøvreegenskaber, stabilitet osv. Bevæg dig ikke ud, hvor du ikke føler dig tryg. Hav respekt for vandet.

Tag kontakt til en livline på land, inden du begiver dig ud på vandet. Oplys til den bekendt, at du tager på vandet, hvor du er og hvor lang tid du forventer det vil tage.

Tip 2: Planlæg din tur nøje

Undersøg din tur, inden du tager afsted. Et rigtig godt tip er, at undersøge farvandet ved hjælp af søkort eller lokalt kendte, inden du begiver dig ud. Sørg for at have et øje for vejrudsigten og lav en plan B, såfremt vejret ikke arter sig som du havde planlagt. Jo bedre forberedt du er inden du tager afsted, jo større er sikkerheden og jo mere kan du nyde en sejltur i din oppustelige kajak.

Tip 3: Sørg for solcreme, også til din oppustelige kajak

PVC er et materiale der er påvirkeligt overfor solens UVA og UVB stråler. De fleste oppustelige kajakker er produceret i forskellige former for PVC. Når du bevæger dig på vandet, vil solens lys skabe genskær i vandets overflade og kraftigt forstærke UV strålerne, på din oppustelige kajaks materialer og på din egen hud.

Det er en god ide at tilføre et beskyttende spray af UV beskyttelse til ydersiden af din oppustelige kajak lavet af PVC, inden hver tur. Ligesom det er en god ide at anvende solcreme til dig selv og andre besætningsmedlemmer, da solen er særligt stærk og UV strålerne særligt påvirkelige, når man bevæger sig på eller nær vandet.

Tip 4: Pust til oppustelige kajak op når du kommer hjem

For at passe bedst muligt på din oppustelige kajak og give den den bedst mulige levetid, er det vigtigt at du vedligeholder den korrekt. Inden du lægger din oppustelige kajak til opbevaring, er det en god ide at puste den op på stuegulvet, hver gang du kommer hjem. Lad den ligge i minimum 24 timer, så du sikrer den er tilstrækkelig tør og at du kan vurdere om den eventuelt taber luft. Du kan på denne måde også inspicere din oppustelige kajak for eventuelle skader.

Tip 5: find den rigtige oppustelige kajak til dine behov

For at du kan opnå den størst mulige sikkerhed, alsidighed og den bedste fornøjelse af din oppustelige kajak, er det nødvendigt at du forinden et køb gør det klart, hvilke behov du har for anvendelsen. Gå ikke på kompromis med kvaliteten og vælg en type af oppustelig kajak der er passende til dit erfaringsniveau.

Oppustelig kajak mærker

Advanced Elements

Advanced Elements er en af de første producenter at højkvalitets oppustelige kajakker. De har formået at tage de bedste egenskaber fra en almindelige fast kajak og konstruere disse i en oppustelig kajak. Firmaet har opnået en stor succes og besidder nu et stort sortiment med produkter der passer enhvers behov.

Aqua Marina

Aqua Marina kom frem med de første produkter i 1991. De har specialiseret sig i fartøjer på vandet, der mere eller mindre alle sammen er oppustelige. De besidder et sortiment med oppustelige SUP boards, gummibåde og oppustelige kajakker i høj kvalitet.

Sevylor

Sevylor er en af de største og mest anerkendte mærker af oppustelige kajakker. Deres produkter besidder en høj kvalitet og de er altid klar med nye teknologiske løsninger i forhold til konstruktion, materialer og smarte praktiske detaljer. Der er her et stor udvalg af produkter til enhver smag og formål.

Aquaglide

Aquaglide sælger oppustelige kajakker over hele verden. Deres succes er baseret på holdbare produkter, med et sortiment der giver mulighed for nybegynderen, såvel som den øvede kajakroer mulighed for at komme på vandet til en fornuftig pris.

Grabner

Grabner er et førende mærke, indenfor produktionen af produkter til sejlads på vandet. De er baseret i Østrig og har særligt specialiseret sig i oppustelige produkter der er velegnet til sejlads på floder og vandløb. Deres produkter, også når det komme til oppustelige kajakker, er kendt for en yderst høj kvalitet og særligt solide materialer.

Hvad siger undersøgelser om oppustelige kajakker?

Der er lavet undersøgelser der beskriver den forskel der er blandt de forskellige typer af kajakker i forhold til hvor mange kræfter det kræver at få dem gennem vandet. I en undersøgelse fra 2013, kiggede man på forskellen mellem brede åbne oppustelige kajakker, almindelige faste kajakker og almindelige oppustelige kajakker. Det viste sig, at der ikke var den store forskel mellem det samlede arbejdsbehov for den samme distance, i forhold til den tid det tog roerne at komme fra A til B. Dette stemmer godt overens med en undersøgelse fra samme år, der skulle afgøre modstanden i de oppustelige kajakker, sammenlignet med almindelige faste kajakker. Her ses der ikke en markant forskel i modstanden i vandet. Et lignende studie fra 2012 undersøger yderligere, manøvredygtigheden i en oppustelig kajak og hvordan retningsbestemmelsen var for disse, sammenlignet med almindelige faste kajakker. Her ses det, at oppustelige kajakker har den fordel, at kunne manøvre bedre, i forhold til retnings manøvren, men havde en mindre retningsbestemmelse.

Undersøgelserne konkluderer, at der ikke er den store forskel i modstand og manøvredygtighed mellem oppustelige kajakker og de almindelige faste kajakker.

FAQ

Hvilken oppustelig kajak er bedst?

Hos Marinesalg har vi testet et utal af oppustelige kajakker, og vi finder de 5 bedste her på siden.

Hvor meget koster en oppustelig kajak?

Du kan købe en oppustelig kajak fra 799 kr., og priserne stopper først ved 11.000 kr. Ofte hænger pris og kvalitet sammen, men hvis du læser vores test, kan du se, at du ikke behøver at betale ret meget for at komme igang.

Hvad er vigtigt, når du vælger oppustelig kajak?

Der er mange faktorer, som har betydning, når du vælger oppustelig kajak. Få hjælp her på siden.